Volledige begeleiding Van A t/m Z in het aanschaffen van de juiste vloer – Voor maar €49,95

info@htvloerenadvies.nl

Advies laminaat

 Onze expertise verdient zich gegarandeerd terug!

  Persoonlijk vloeradvies.

 100% tevredenheidsgarantie.

Advies laminaat

Advies laminaat leggen voor de perfecte vloer

Heb je advies nodig om nieuw laminaat te leggen? Op deze pagina vind je uitleg en tips voor het installeren van een laminaatvloer.

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe laminaatvloer te leggen? Dan kun je misschien wel wat extra hulp gebruiken. Op deze pagina geeft HT Vloeren Advies een aantal praktische tips voor iedereen die snel en vakkundig laminaat wil leggen.

Zorg je namelijk dat elke plank nauwkeurig wordt gelegd, dan hoef je de komende jaren niet meer naar de vloer om te kijken. Gebruik je de onderstaande tips dan ligt er binnen no-time een gloednieuwe laminaatvloer bij jouw in huis.

Advies laminaat leggen

Zodra je de keuze maakt om laminaat te leggen, zul je hiervoor een aantal voorbereidingen moeten treffen. Het is namelijk van belang dat je vooraf met diverse factoren rekening houdt. Denk er bijvoorbeeld aan dat je het laminaat ongeveer twee dagen laat acclimatiseren aan de ruimte waar je de vloer wilt gaan leggen.

Hiervoor kun je de planken overigen wel gewoon in de verpakking laten zitten. Het uiteindelijk doel hiervan is dat je de planken laat wennen aan de luchtvochtigheid en de temperatuur van desbetreffende ruimte.

Als aanvullend advies bij het leggen van laminaat is het minimaal net zo belangrijk om tijdens deze periode de pakketten plat op de grond te leggen. Hiermee voorkom je dat het laminaat kromtrekt zodat je uiteindelijk een mooie egale vloer als eindresultaat hebt.

Waarvoor dient een ondervloer?

Een ondervloer zorgt ervoor dat je het laminaat niet direct op de ondergrond hoeft te leggen. Hierdoor zul je jarenlang plezier hebben van je nieuwe vloer, zonder dat deze na verloop van tijd bol komt te staan of oneffenheden vertoont.

Het uitzoeken van de meest geschikte ondervloer verloopt doorgaans op basis van een aantal belangrijke criteria. Denk bijvoorbeeld aan het egaliserend vermogen van de ondervloer, maar ook de mate van geluidvorming, warmte-isolatie en vochtdichtheid spelen hierbij een belangrijke rol.

Hoe kun je het beste laminaat leggen?

Lees voordat je begint eerst even aandachtig de handleiding door. Hier staan ongetwijfeld belangrijke stappen in, die je anders misschien over het hoeft ziet. Plaats daarnaast ook de zogeheten afstandsblokjes tussen de muur en de eerste rij planken.

De eerste plank van een laminaatvloer leg je doorgaans altijd in de hoek van de kamer. Wil je planken passend maken dan gebruik je hiervoor een laminaatsnijder. Hiermee zaag je het laminaat direct in de juist lengte en zorg je tevens ervoor dat de bovenste laag van de plank niet beschadigd. Ook komt er tijdens het snijden van het laminaat haast geen stof vrij, waardoor je gegarandeerd snel en efficiënt kunt werken.

Als aanvullend advies bij het leggen van laminaat is het verstandig om planken uit een aantal pakketten kriskras door elkaar heen te leggen. Stel dat sommige planken nogal van kleur verschillen, dan merk je hier uiteindelijk niets van.

Mocht je kleine hoekjes uit het laminaat willen snijden? Dan verleent een decoupeerzaag zich hier waarschijnlijk beter voor dan de eerder genoemde laminaatsnijder. Met een decoupeerzaag kun je namelijk elke plank met uiterste precisie afzagen. Dit maakt het mogelijk dat je het laminaat ook op de moeilijke plekken van de ruimte kunt leggen. Moeilijke plekken zijn bijvoorbeeld te vinden langs de buizen van een radiator, of bij kleine inkepingen van de muur.

Maak je trouwens gebruik van een decoupeerzaag? Zorg dan altijd dat de plank tijdens het zagen ondersteboven ligt. Zo kan de bovenste laag van de plank minder snel door het bewegen van de zaag beschadigen.

Welke patronen kun je leggen?

Er zijn talloze patronen en verbanden om laminaat te leggen. Het advies voor iemand die weinig tot geen ervaring heeft met het leggen van laminaat, is het vooral niet te moeilijk maken voor jezelf. Een simpel patroon geven uiteindelijk ook gewoon een prachtig resultaat.

Één van de meest bekende patronen is het wild verband. Een patroon waarbij de tweede rij van de laminaatvloer begint met het afgezaagde en tevens laatste deel van de eerste rij planken.

Als je de laminaatvloer op deze manier legt, verspringt ook de naad van de planken elke keer. Hierbij is het wel van belang dat de eerste plank op z’n minst 30 cm lang is. Merk je dat de plank minder langs is? Dan kun je beter een nieuwe plank doormidden zagen en deze gebruiken.

Het volgende patroon zorgt ervoor dat de laminaatvloer gelijkmatig wordt gelegd. Let hierbij wel goed op dat je de eerste rij planken begint met één derde deel van een plank. De volgende rij kun je met een hele plank beginnen en zo werk je de rest van de vloer af.

Op deze manier wordt het patroon van de vloer gelijkmatig verdeeld. Echter loop je hierdoor wel de kans dat je meer planken nodig hebt dan bij het leggen van andere patronen. Je zult namelijk steeds een nieuwe plank moeten afzagen, zodat de rest van de vloer gelijkmatig gelegd kan worden.

Welke legsystemen kies je?

Je kunt tegenwoordig door middel van een legsysteem binnen no-time laminaat leggen. Denk hierbij vooral aan de gebruikelijke legsystemen zoals bijvoorbeeld het kliklaminaat en snel-kliklaminaat. Bij het leggen van laminaat met een kliksysteem is het belangrijk dat je de planken met de lange zijde in elkaar klikt.

Hierbij komt een hamer met slagblokje meestal goed van pas. Dankzij zo’n slagblokje kun je de planken makkelijk corrigeren zodat ze perfect tegen elkaar aanliggen. Het slagblokje plaats je trouwens tussen de rand van het laminaat en de hamer. Zo kunnen de planken bij het aantikken van elke rij minder snel beschadigen.

Ga je laminaat leggen met een snel-kliksysteem? Dan heb je hiervoor geen slagblokje nodig. Dankzij het snel-kliksysteem kun je de planken nauwkeurig in elkaar klikken, zonder dat je hierbij kracht hoeft te gebruiken of met een hamer tegen de rand hoeft te tikken.

Wil je meer advies en tips voor het leggen van laminaat? Neem dan gerust contact op met HT Vloeren Advies!

 

Advies laminaat
Advies laminaat
Advies laminaat
Advies laminaat

Laat je terugbellen door onze experts

N

Laminaatvloeren

Laminaatvloeren bestaan tegenwoordig in de meest uiteenlopende soorten en stijlen. Laminaat

N

Lamelparket

Lamelparket is een verzamelnaam voor houten vloeren die zijn samengesteld uit meerdere lagen.

N

Ondervloer

Door een kwalitatieve ondervloer te plaatsen kun je de levensduur van je  vloer behoorlijk verlengen.

N

PVC Vloeren

PVC vloeren zijn kunststof vloeren met onwijs interessante voordelen.  (Click of Plak)

N

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een duurzame en tevens zuinig manier om je huis te verwarmen.

N

Vloerverkoeling

Bovendien kun je dankzij deze systemen behoorlijk wat stookkosten besparen.